ZAJEDNICA „KRIS“

KRIS je skraćenica za „Katoličke riječke studente“. Zajednica KRIS redovito se okuplja i djeluje od 2014. g. u sklopu sveučilišnog pastorala s povjerenikom za sveučilišni pastoral vlč. Velimirom Martinovićem.

Svakog utorka u 20 sati u župnom klubu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci održavaju se teološke tribine. Teme tribina pomno se biraju i njima se nastoji obuhvatiti one sadržaje koji su zanimljivi studentima i mladima, ali i koji će ih potaknuti na bolje razumijevanje i shvaćanje duhovnosti i crkvenog nauka. Osim redovitih teoloških tribina i nedjeljnih večernjih euharistija, KRIS-ovci sudjeluju u raznim humanitarnim akcijama u vrijeme došašća i korizme te inicijativama kao što je nedavno aktualna bila „40 dana za život“, u kojoj se pred KBC-om u Rijeci molilo protiv abortusa.

Tijekom akademske godine organiziramo duhovne obnove koje predvode svećenici iz drugih biskupija, ali i duhovne vježbe koje se održavaju izvan Rijeke s ciljem upoznavanja ostalih župa i župnih zajednica koje djeluju na području Riječke nadbiskupije. Od prošle akademske godine uveli smo klanjanje za studente i mlade svaki treći četvrtak u mjesecu s određenom nakanom i različitim temama. Cilj je toga klanjanja zajedništvo, a to znači da se barem jednom u mjesecu, u jednoj crkvi okupe svi studenti, svi mladi i sve zajednice na području Grada Rijeke koje će zajedno slaviti euharistiju i moliti pred Presvetim. Također jednom mjesečno, nakon nedjeljne svete mise, za studente i mlade poznate osobe iz kulturnog, sportskog, umjetničkog i znanstvenog života studentima i mladima svjedoče iskustvo vjere. Uveli smo besplatne instrukcije za siromašne koje drže studenti i mladi za djecu srednje i osnovne škole. Sve obavijesti vezane uz aktivnosti zajednice, kao što su najave događaja, sažetci kateheza i ostali sadržaji, redovito objavljujemo na našoj stranici www.zajednicakris.com kako bi svima sve informacije bile dostupne. Osim toga, naše aktivnosti i obavijesti dostupne su i putem Facebook stranice.

Zajednica KRIS djeluje na intelektualnoj, duhovnoj i karitativnoj razini i svi studenti i mladi koji su željni druženja, učenja, duhovnosti i društveno korisnog rada uvijek su dobrodošli!

 

Ana Marija Antunović