Novi broj POGLEDA

Uz Božićne blagdane, iz tiska je izašao novi broj našeg studentskog lista POGLEDI. Studentski list se može preuzeti na našem fakultetu, kao i na prethodnom linku u .pdf inačici. Urednik nas izvješćuje o sadržaju i poručuje:

Poštovane čitateljice i čitatelji!

Protekla godina bila je prepuna sadržaja kako na globalnoj, tako i na Crkvenoj sceni. Svijet je suočen s velikim izbjegličkim valom. S Bliskoga istoka prema Europi kreću se milijuni izbjeglica. Svjedoci smo velike izbjegličke drame prema kojoj ni svjetski moćnici ne znaju kako bi se postavili. Željezne ograde i bodljikave žice postavljaju se duž europskih granica, kroz Hrvatsku prolazi izbjeglički koridor, a nama se nameće pitanje kako im posvjedočiti kršćansku ljubav. S druge strane, strahujemo da ćemo biti preplavljeni ljudima koji imaju sasvim drugačiji mentalitet i drugu vjeru. Kako će se kršćanstvo nositi s tim? Profesor s Riječke teologije, Josip Grbac, donosi nam zanimljiv pogled na cijeli taj problem.
Na Crkvenoj sceni imamo Godinu posvećenoga života, a u Riječkoj nadbiskupiji obilježavali smo Godinu obitelji. Na Trsatu se, prigodom obilježavanja Hrvatskoga nacionalnoga susreta obitelji, okupilo preko
15.000 ljudi. U Rimu je nedavno završila Sinoda o obitelji. Kakvi su bili stavovi sudionika sinode? Neki su strahovali od pretjeranoga liberalizma, a drugi su se bojali da će Crkva postati zatvorena „konzerva“. Mnogi su, ipak, vjerovali u vodstvo Duha Svetoga koji vodi Crkvu na čelu s Papom.

U ovom broju Pogleda, prikazujemo dvije redovničke družbe: Kćeri Božje ljubavi koje imaju samostan na Kastvu, a njima pripada naša profesorica, s. Nela Gašpar, i Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Zagreba, koja djeluje na Salomonskim otocima. Donosimo i tekst sluge Božjega o. Ante Gabrića, isusovca, koji je 50 godina misijski djelovao u Indiji. Posvećeni život i misijsko djelovanje oduvijek su išli zajedno, pa smo vas željeli upoznati s redovničkim misionarima i misionarkama. O prvom dijelu Sinode o obitelji, piše student Josip David Nemir, prikazujući „teološki sukob“ kardinala Gerdharda L. Müllera i kardinala Waltera Kaspera.
Spomenute teme okružuju nas sa svih strana. Držimo li se mi studenti po strani i čekamo da netko drugi rješava te probleme, ili smo aktivni u promišljanju i djelovanju, ostaje na svakom od nas da se pita. Smatramo li se aktivnim članovima društva ili puštamo da netko drugi ide na prvu crtu duhovnoga boja? U časopisu se našlo mjesta za nogomet, viceve i pjesmice. Studentica Samanta Vagaja opisala nam je svoj radni dan. Od ove godine, Pogledi imaju novo uredništvo. Nadamo se da će vam se svidjeti naš rad! Otvoreni smo za sve kritike, pa se nadamo da ćete nam reći, ako znate, kako da sljedeći broj Pogleda bude još bolji i ljepši!

Josip Pende, urednik