FRANJEVAŠTVO RIJEČKIH MLADIH

Franjevačka je karizma ona koja već više od 800 godina oduševljava gotovo čitav svijet, mnoge ljude, bez obzira na spol i dob. Kako prije osam stoljeća tako i danas. U novije vrijeme, kada govorimo o našoj domovini Hrvatskoj, govorimo o postojanju bratstva mladih koji žele nasljedovati Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškog. Naziv je toga bratstva Franjevačka mladež, tj. Frama. Mnoštvo je bratstava u Hrvatskoj i svijetu, a živimo pod okriljem Franjevačkog svjetovnog reda.

U našem Gradu djeluju tri Frame, jedno je bratstvo Frame Krnjevo, drugo bratstvo Frame Žabica i treće je Frama Trsat, a dio smo Primorsko-istarskog područnog bratstva Frame i Nacionalnog bratstva Frame Hrvatske. No maknimo se malko od formalnijih tema i zadržimo se na našem načinu života. Jednostavno, Frama je također put poziva, mjesto i vrijeme gdje svaki mladi čovjek može pronaći sebe, gdje raste u svome pozivu i poslanju, preciznije, pronalasku istoga. Frama tako postaje bratstvom gdje bismo trebali zajednički rasti u onome što nam je Bog pripravio kao našu životnu misiju. Poput sv. Franje, molimo, veselimo se i radujemo, pjevamo, imamo karitativne akcije, kreativni smo, sviramo, pomažemo, rastemo u zajedništvu i sl. Svakog tjedna imamo redovite tjedne susrete petkom u našim prostorijama (sve tri Frame posebno) u terminima u 20:15 sati. Možete nas susresti na raznim akcijama, susretima, u šetnji gradom, školi i fakultetu, a jednostavno možete doći i na naše susrete petkom. Da, mi smo mladi katolici, kao i vi! Svoju vjeru, primljenu krštenjem, obnavljamo na našem obredu obećanja, za koji nas priprema naša formacija. Kada govorimo o formaciji, ovo može biti prilikom da predstavimo jedan velik i važan novitet za cijelo Nacionalno bratstvo. Riječ je o završenom i tiskanom, kompletiranom, jedinstvenom i prvi put ove godine napravljenom Nacionalnom priručniku za formaciju – za razdoblja upoznavanja s bratstvom i priprave za obećanja.

Kako bi se odmaknuo od neprestana predstavljanja onoga što Frama jest, dat ću vam kratko osobno svjedočanstvo o Frami. Dakle, na Frami Trsat sam već šest godina i ondje sam zaista upoznao sebe. Pronašao sam se u franjevačkoj duhovnosti i sv. Franju Asiškoga smatram svojim (i našim) velikim uzorom. Volim svoje bratstvo, volim cijelu Framu, zaista osjećam da je moj identitet satkan u naše bratstvo. Molitva, rast u duhovnosti, otkrivanje života sv. Franje, zajedništvo, susreti i prijateljstva, pronalazak sebe samo su djelić onoga što ulazi u moje nasljedovanje Krista. Zaista volim i poštujem svaku zajednicu, zato ih i imamo – da svatko u jednoj pronađe sebe, a mene je Bog poslao u Framu i na tome mu hvala. Što on sa mnom planira, on zna, a ja u Frami trebam spoznati gdje to on mene, poput sv. Franje, poput svakog od nas, šalje.

I za kraj jedan mali poziv, rekli bismo ,,Frama štand“; neću vas pretjerano pozivati da nam se pridružite, iako vas iskreno želim pozvati, makar da vidite tko smo i što smo, a ako vas je Bog odredio za Framu i franjevačku karizmu, tu ćete i pustiti svoje korijene života. Stoga, želim vas pozvati na molitvu i zajednički rad i rast u vjeri kao i do sada. Sv. Franjo je, poput Krista, prijatelj sviju, a zajedno smo jači. Godina je vjere, a i naš asiški siromašak moli: ,,Daj mi pravu vjeru“, što je bila gesta XX. Hoda Frame (2013.), a naše područje hodalo je od Rijeke do Novog Vinodolskog kako bi se svi našli u Asizu i u Porcijunkuli izmolili potpuni oprost grijeha. Tom vjerom, pravom vjerom možemo graditi novi svijet, vjera će tako u nama rasti, u našim djelima, riječima, našim životima! Svjedoči i ti da si Kristov, da naš Grad, naša Nadbiskupija i čitav svijet bude još bogatiji svjedocima prave vjere!