Msgr. Adam Muchtin – svećenik i graditelj

 

 

 

O blagdanu Male Terezije (sv. Terezije od Djeteta Isusa), na Podvežici 1. listopada središnje euhatistijsko slavlje u 18 sati predslaviti riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Ovim misnim slavljem službeno će se otvoriti znanstveni skup posvećen mons. Adamu Muchtinu, svećeniku i graditelju podvežičke crkve. Proslava na Podvežici

Skup će biti održan 2. listopada u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci.

Adam Muchtin rodio se 4. prosinca 1908. i istog dana je kršten u mjestu Velké Rovné u Slovačkoj.  Godine 1910. obitelj Muchtin dolazi u Hrvatsku i nastanjuje se na Trsatu. Nakon završene Trgovačke akademije na Sušaku, Adam se upisuje na Bogoslovni fakultet u Zagrebu. Mladu misu slavio je 5. srpnja 1931. u crkvi Majke Božje na Trsatu. Kao svećenik najprije djeluje u Senju, potom kao kapelan bolnice na Sušaku. Usko je povezan uz katolički tjednik Istina koji je od 1934. izlazio na Sušaku. Počevši od 1935. godine bio je duhovnik Križarskog bratstva.

Njegovo životno poslanje bilo je izgradnja crkve na Podvežici. Idejni nacrt za crkvu nastao je po Muchtinovoj zamisli. Kamen temeljac crkve sv. Terezije od Djeteta Isusa blagoslovljen je 26. ožujka 1940., a blagoslov crkve bio je 8. prosinca 1940. Župa je započela djelovati 1942. godine, a župnikom je imenovan Adam Muchtin. Godine 1965. Muchtin je izgradio i župni stan. Od 1948. do 1955. predavao je crkvenu umjetnost, arheologiju i arhitekturu na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci. Nakon razrješenja službe župnika Podvežice imenovan je župnikom Župe sv. Jurja na Trsatu. Na toj službi dočekalo ga je umirovljenje 1984. godine. Umro je na glasu svetosti 21. kolovoza 1994. i pokopan je na Trsatu. Na blagdan sv. Josipa 2013. njegovi zemni ostaci preneseni su u crkvu sv. Terezije od Djeteta Isusa, koju je sagradio i u kojoj je dugi niz godina djelovao.

Program skupa: