Održana poljsko-hrvatska ljetna škola “In search of identity and pastoral challenges” (FOTO)

U organizaciji Teologije u Rijeci, područnog studija Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta teologije Sveučilišta Nikole Kopernika iz poljskog Toruńa, od 15. do 22. srpnja 2018. u Toruńu je realiziran međunarodni znanstveni projekt poljsko-hrvatske ljetne škole o Ivanu Pavlu II. i njegovom naslijeđu naslova “In search of identity and pastoral challenges”.

Koordinatori projekta bili su rektor toruńskog Bogoslovnog sjemeništa prof. Dariusz Zagórski i doc.dr.sc. Saša Horvat, dok je organizator i voditelj putovanja u Poljsku bio dr.sc. Mario Tomljanović, rektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II.

S hrvatske strane u školi je sudjelovao i izv. prof. dr. sc. Nenad Malović, te četiri studenta (tri bogoslova i jedan laik), dok je s poljske strane sudjelovalo pet bogoslova.

Tijekom škole predavanja su održali sljedeći profesori: ks. prof. zw. dr hab. Jan Perszon („The Religious Transformation in Polish Society after the Collapse of cummunism“); ks. prof. dr hab. Mirosław Mróz („Fides et Ratio: The enduring originality of the thought of Saint Thomas Aguinas“);  ks. dr hab. Piotr Roszak („Steril or fertile identity? John Paul II view of apologetics“); izv. prof. dr. sc. Nenad Malović („John Paul II. and Human Dignity“); dr.sc. Mario Tomljanović („Saint John Paul II. – an example of priesthood spirituality“); doc.dr.sc. Saša Horvat („Philosophy in John Paul II’s Speeches in Croatia“). Nakon svakog predavanja uslijedila je rasprava.

Studenti su pripremili osam pastoralnih radionica na engleskom jeziku, što je uključivalo predavanja nakon kojih su se razvijale sadržajno bogate rasprave o pastoralnim izazovima na pojedinim područjima crkvenog života.

Tijekom ljetne škole pripremljen je bogat program aktivnosti sa svrhom upoznavanja lokalne crkve i kulturnih znamenitosti toruńskog i šireg područja. Tako su se sudionici dva puta susreli i ostvarili plodan dijalog s nedavno umirovljenim torunskim biskupom mons. Andrzejom Wojciechom Suskiem. Kako je županija Kujawsko-Pomorskie financijski omogućila ljetnu školu, upriličen je i prigodan susret sa županom Piotrom Całbeckiem, koji je uz pozdravne riječi čestitao organizatorima i podsjetio na bogat odnos Hrvatske i Poljske, kao i na činjenicu kako je sveti Ivan Pavao II. zaštitnik navedene Županije.

Nadalje, ostvaren je posjet Dijecezanskom centru kulture – zamak Bierzgłowski te potom i Centru za edukaciju mladeži im.ks. Jerzego Popiełuszki. Centar je posvećen katoličkom svećeniku im.ks. Jerzego Popiełuszki, kapelanu pokreta „Solidarnost“, kojega su komunističke vlasti 1984. godine otele, ubile i bacile u rijeku. Sudionici ljetne škole su također posjetili The Chopin Centre u Szafarniji, gdje je veliki poljski skladatelj i pijanist Fryderyk Chopin proveo ljetne praznike 1824. i 1825.

Uz stručno vodstvo kroz postav muzeja, za goste je priređen i koncert klasične glazbe te domjenak. Organizirano je i stručno vođenje kroz znamenitosti starog dijela grada Toruńa, koji je upisan na listu svjetske baštine UNESCO-a. Tom prilikom posjećena je rodna kuća znanstvenika Nikole Kopernika, koja je obogaćena multimedijalnim muzejskim postavom, kao i Muzej papernjaka. Sudionici su posjetili i Sveučilišnu knjižnicu u kojoj se čuvaju određeni rukopisi filozofa Immanuela Kanta, kao i zapisi studenata s njegovih predavanja. Također, domaćini su pripremili i jednodnevni izlet u grad Gdanjsk te obilazak Bogoslovnog sjemeništa i Oliwa katedrale u Gdanjsku.

Tijekom ljetne škole, osim na predavanjima i radionicama, sudionici su zajedno svaki dan sudjelovali na euharistijskom slavlju.

Tijekom 2018. godine objavit će se i Zbornik na engleskom jeziku sa znanstvenim radovima profesora koji su sudjelovali u ovom događaju.

Dio atmosfere možete vidjeti i u foto-galeriji koju smo pripremili za Vas.