Održan međunarodni simpozij “Religioznost i sekularizacija” (FOTO)

Međunarodni znanstveni simpozij Teologije u Rijeci okupio je 1. ožujka izlagače iz Hrvatske, BiH, Austrije, Malte i Poljske koji su promišljali o odnosu religije, sekularnosti, znanosti, (post)modernosti i multikulturalnosti.

Religioznost i sekularizacija bila je tema Međunarodnog znanstvenog simpozija Teologije u Rijecikoji je održan u dvorani ove visokoškolske ustanove – područnog studija Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. „Religioznost je trajna komponenta ljudske egzistencije, čovjek za njom oduvijek traga“, rekla je dr. sc. Veronika Gašpar, predstojnica riječke Teologije u uvodnim riječima objašnjavajući kako Simpozij namjerava predočiti osnovna obilježja religioznosti u procesu sekularizacije kojom je obilježeno europsko društvo. „Cilj našeg međunarodnog simpozija je dati doprinos otvorenom i znanstvenom promišljanju odnosa religije, sekularnosti, znanosti, (post)modernosti i multikulturalnosti.“

Izlagače iz Hrvatske, BiH, Austrije, Malte i Poljske, krčkog biskupa Ivicu Petanjka, gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, te sve okupljene profesore i studente pozdravio je i kancelar Teologije, riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Prisjetio se kako su profesori Teologije u Rijeci uvijek gradili mostove suradnje i razumijevanja, čak i u vremenima kada je još snažnije bilo odijeljeno svjetovno od religioznog.

Više o izlaganjima možete pročitati na linku: