Marijanska vinkovska mladež

Prije godinu dana u Rijeci je u Samostanu Majke Dobroga Savjeta, pod vodstvom s. Veronike Popić osnovana je laička zajednica mladih Marijanska vinkovska mladež. Zajednica službenog naziva Međunarodno društvo marijanske vinkovske mladeži (MVM) proistječe iz ukazanja Blažene Djevice Marije sv. Katarini Labouré 1830. godine. Zato je  njeno povijesno središte  Kapela Čudotvorne medaljice u Parizu, a sjedište Uprave (Međunarodnog tajništva) u Madridu, Španjolska. Zbog svojega nastanka u Vinkovskoj obitelji zajednica je nadahnuta vinkovskom karizmom, a uzor joj je Marija, Majka Crkve, kao ona koja sve vodi k Isusu.

Naše je poslanje predano služiti Isusu Kristu, prisutnom u najpotrebnijima, posvetiti se mladima koji se suočavaju s različitim životnim poteškoćama, živjeti po Marijinu primjeru, svjedočeći Božju ljubav u svijetu i poticati misijski duh Društva, osobito misijskim iskustvima, posebice među siromašnima i mladima. U srcu su nam uvijek prisutne riječi sv. Vinka Paulskoga: „Nije mi dovoljno da ja Boga ljubim, ako ga moj bližnji ne ljubi.“ Svoj poziv i poslanje živimo molitvom, posvetom i formacijom, a osobit naglasak stavljamo na sakramentalni život Crkve, ispovijed i zajedničko slavljenje euharistije kako bismo se međusobno poticali na rast u vjeri.

Naši zajednički sastanci održavaju se dva puta mjesečno, u Rijeci i Puli, a svaki petak okupljamo se na kreativnim radionicama, izrađujući razne krunice, čestitke, narukvice, kolače i sl. Prilozi koje prikupimo od prodaje namijenjeni su najpotrebnijima. Najmanje dva puta godišnje okupljamo se i na zajedničkim duhovnim obnovama i vježbama u šutnji. Redovito volontiramo u Kući utočišta, u Domu za psihički bolesne odrasle osobe “Turnić” i u obiteljima sa šestero i sedmero djece. Sudjelujemo u akcijama za pomoć obiteljima Like i pomoć siromasima u Bugarskoj. Krenuli smo i u stjecanje misijskog iskustava, naše prvo odredište bila je Bugarska (Oreš).

Dana 20. listopada 2012., nakon upoznavanja s djelovanjem zajednice u tjednim susretima, akcijama i druženjima, postali smo bogatiji za šesnaest novih članica koje su na svečanom euharistijskom slavlju u kapeli sv. Josipa u Rijeci, koje je predvodio o. Dario Grbac, izrekle svoja obećanja i primile Čudotvorne medaljice kao znak pripadnosti zajednici.

Bogu smo zahvalni što rastemo i nadamo se da ćemo i dalje s puno ljubavi činiti tjelesna i duhovna djela milosrđa. Također se radujemo suradnji i zbližavanju s ostalim katoličkim zajednicama naše Riječke nadbiskupije i zajedničkom plodnom djelovanju u Crkvi.

Petra Štokić