Konačno na tragu beskonačnog: pojam besmrtnosti i trajanja u znanosti i svijesti

Međunarodni interdisciplinarni znanstveni simpozij glavnog naslova „Riječki znanstveni mostovi“, ove će godine imati naslovnu temu: „Konačno na tragu beskonačnog: pojam besmrtnosti i trajanja u znanosti i svijesti“, te će se održati 27. listopada 2017. u zgradi Teologije u Rijeci.
U organizaciji simpozija sudjeluju: Teologija u Rijeci – Katedra za filozofiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potom Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a ove godine nam se pridružuje i Teološki fakultet Sveučilišta Nicolaus Copernicus iz poljskog Toruńa.

U ime Organizacijskog odbora, dr.sc. Saša Horvat

U prilogu Program simpozija 2017.

 

Uvod u temu simpozija:

Sa svojom konačnošću čovjek se oduvijek teško mirio. Život s rokom trajanja neumoljivo se postavio kao izazov svim ljudskim sposobnostima i naporima. Beskonačno se zato rano pojavilo na horizontu ljudske povijesti i otada privlači ljudsko tijelo i duh. Cilj interdisciplinarnog simpozija »Riječki znanstveni mostovi« je progovoriti o naporima konačnog bića koje ili pokušava slijediti tragove Beskonačnog ili pokušava uz pomoć tehnike sam sebi stvoriti beskonačnu perspektivu i trajanje.

Riječ je o jedinstvenom znanstvenom događaju koji će na jednom mjestu okupiti različite profile znanstvenika – medicinare, fizičare, psihologe, umjetnike, teologe i filozofe, a sve kako bi se pokušalo ostvariti interdisciplinarnu suradnju i prevladati metodološke granice između pojedinih znanstvenih polja, u svrhu produbljivanja shvaćanja smisla ljudske konačnosti i težnje prema Beskonačnome.