Humanitarni koncert – za obitelj Feraj

Svake godine uoči Božića studenti Teologije u Rijeci organiziraju humanitarni koncert. Ove je godine meni dopala čast osmisliti ga. S velikom odgovornošću i zadovoljstvom prihvatila sam ulogu organizatorice. Na početku je bio velik istraživački zadatak. Izgledalo je tako jednostavno, a opet preteško odlučiti kome namijeniti i za koga organizirati ovogodišnji koncert. Nekako sva u bunilu hodam niz ulicu, a grad pust. Samo pokoji beskućnik i alkoholičar traži kunu-dvije. Shvaćajući koliko je takvih ljudi, a stavljajući obitelji s djecom kao prioritet, sjetila sam se obitelji Feraj. Ta obitelj ima duboku priču. Naime, naši studenti – humanitarci prošle su godine adaptirali, nanovo preuredili kompletan stan, čega se i sama obitelj s nepokretnim sinom rado prisjeća. Roditelji nisu u radnom odnosu, a zima se sprema. U ovom božićnom duhu jednoglasno smo odlučili da im zaželimo toplu zimu i ručak za Božić. Tako smo cijeli program namijenili obitelji Feraj u Rijeci.

Sada je trebalo staviti sve na papir, osmisliti program, skupiti i pokrenuti kolege. Okupljajući svoje kolege nailazila sam na trenutke “kako dalje i što sad” pa do trenutaka kad smo u višeglasju pjevali “nikom nije ljepše neg’ je nam”… Naše probe bile su prožete minutama ljutnje, nesloge, ali i satima sreće, smijeha, glava prepunih inspiracije. Upravo tada budili smo nova prijateljstva, učvršćivali stara, snimali smiješne videouratke, pripremali se za ispite. Širili radost hodnicima i guštali kada bi nas pitali što se to događa, a mi sve držali u tajnosti.

Zahvaljujući najboljoj ekipi koju sam mogla dobiti, glumilo se i pjevalo tog utorka 17. 12. 2013. kao da su godine iskustva iza nas. Naš program otvorili su i blagoslovili nadbiskup Ivan Devčić i predstojnik Božidar Mrakovčić, koji su nam ujedno i najveća podrška. A zatim su se nizale skupine vrhunskih amatera, najprije pjevača nazvanih “Slavuji”, a potom glumaca pod imenom “Posebni” i “Ljutaci”. Studenti laici i bogoslovi kao da su se međusobno natjecali, ali sudci se nisu mogli odlučiti tko je bolji. Svi su oni to odradili s dušom i dali najviše od sebe.

Jedino što kao organizatorica mogu dodati riječi su hvale kolegama. Nije lako ostajati nakon predavanja kada zavlada glad. I sada, kad pogledam iza sebe, osjećam velik ponos i srce mi je veliko kao kuća. Nismo mi teolozi izolirani od svijeta i zaostali. Mi taj svijet pokrećemo. Presretna odazivom – od naših profesora do strukovnih škola (kozmetičarke) – želim poručiti kako su sve naše humanitarne geste lijepa i velika djela za malene ljude. Ali dok ovo pišem, u oku mi Dalmacija “trza”. Sjetim se rodne grude, poruke kraljevske nam prvostolnice Hrvata i zavjetnog ninskog obećanja: “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu.” Dragi naši, nemojmo živjeti za javnost, za materijalno, za pohvalu i velike dane, živimo svaki dan novim djelima. Jer ne zaboravite: “U sitnicama srce nalazi svoje jutro i okrepljuje se.”

Studenti Teologije zaželjeli su svima blagoslovljene blagdane Božić i Novu godinu. Nakon koncerta nastavili su se družiti s uzvanicima u prostorijama Teologije u Rijeci na pripremljenom domjenku, razgledavajući plakate na temu života studenata Teologije u Rijeci koje je pripremila skupina studenata “Kreativci”.